Wet- en regelgeving

Begin 2015 heeft de rijksoverheid alle woningeigenaren geïnformeerd over het voorlopige energielabel van hun woning. Het energielabel voor woningen is een instrument dat bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord.

Ook voldoet Nederland met het label aan de Europese regelgeving en draagt het bij aan de Europese klimaatdoelen. Tegelijkertijd is bij woningeigenaren aangegeven dat bij verkoop of verhuur van de woning het voorlopige energielabel tot een definitief label gemaakt dient te worden.

Zowel het label voor woningen (EP-W) als voor utiliteitsgebouwen (EP-U) is 10 jaar geldig. De controle op energie labels is in Nederland in handen van het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Voor beide labels geldt dat als dit ontbreekt er een boete gegeven word die kan oplopen van enkele honderden euro’s (EP-W) tot enkele duizenden euro’s (EP-U).

 

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Hier zijn enkele belangrijke punten welke op het energielabel te vinden zijn:

  1. Energieverbruik: Het label geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt. Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label.
  2. Energiebesparende maatregelen: Het label geeft aanbevelingen over hoe de woning energiezuiniger kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door het isoleren van het dak van een woning of het plaatsen van zonnepanelen.
  3. Isolatieniveau: Het label geeft aan hoe goed de woning is geïsoleerd. en hoe het dak, de gevel, de vloeren en de ramen van de woning optimaal geïsoleerd kunnen worden.
  4. Gasvrij maken: Het label geeft ook aan of de woning makkelijk van het gas af kan en of dak, vloer of ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.
  5. Voordelen voor eigenaren, kopers en huurders: Het energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning. Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een woning versnellen.

Het is belangrijk op te merken dat een energielabel verplicht is bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.